måndag 11 oktober 2010

The long goodbye

                   Elliott Goulds look i filmen är förmodligen den största inspirationskänslan till Cowboy Bebop. 70-talskostymen, den lösa skjortan, den smala slipsen, allt är hämtat från Gould!
The long goodbye (1973)
Häromdagen såg jag The long goodbye på Cinemateket. Hade läst att fotot av Vilmos Zsigmond var extraordinärt men jag hade inte en susning om vad själva filmen handlade om. Lustigt nog visade den sig handla om Raymond Chandlers karaktär Philip Marlowe som figurerar i Murder, my sweet och The Big Sleep! I den här filmen är dock handligen omskriven för att passa 1970-tal.


Om Philip Marlowe var skojare i tidigare filmer är det inget mot vad han är i The long goodbye. Elliott Gould spelar med underbar blandning av don't give a shit-attityd och stark rättspatos. Genom filmen förs han bakom ljuset gång på gång och när det bara kändes retfullt i Murder, my sweet och The Big Sleep, känns det istället sjukt spännande. Atmosfären är mycket lik den i Chinatown vilket givetvis är ett gott betyg. Den pessimism som genomsyrar noir och det ständigt överhängande hotet är högst påtagligt under hela filmen även om den har många komiska inslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar