lördag 9 oktober 2010

Le quai des brumes

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtvihaiBugYvQ0G3utgrX0A-I45fapQcKA8PXMPycmJ6POg5-GEsW5a7tb8w8bAHHoRjm1sEpQn0pfcUjQEfbn5eYTixT1yVXrFSNveh7qNivuuUfmLp88dYnXGO0uzaTasOCaAl-fmFLz/s1600/portofshadows4a.jpg

Le quai des brumes
Fransk film från 1938 med Jean Gabin och Michéle Morgan i huvudrollerna. Brukar ha svårt för 30-tal men den här filmen är riktigt tajt. Storyn är snygg i all sin enkelhet. Ensam vagabond kommer till en kuststad och vänder upp och ned på den innan han är klar. Skådespeleriet är tight och Jean Gabin exploderar emellanåt på ett nästan underhållande sätt. Lite Johnny Mnemonic fast utan att det blir överspel :') Dessutom bjuder filmen på underbara lines som "Det är svårt att älska som Romeo när man ser ut som Blåskägg".
http://www.oeff.jp/Documents/jpg/quai-des-brumes-1.jpg
I övrigt lämnar filmen mycket åt fantasin. Omständigheterna beskrivs extremt sparsamt och har man inte läst en synopsis om filmen får man nästan gissa sig fram till syftet bakom karaktärernas handlingar. Kan mycket väl vara så att en hel del försvinner i översättningen också. Mycket stämningsfull film och välspelad på alla plan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar