torsdag 21 april 2011

The Spiral Staircase

The Spiral Staircase (1945)
The Spiral Staircase handlar om den stumma tjänsteflickan Helen. Hon för ett liv som alla andra på herrgården och gör inte mycket väsen av sig (hehe). En dag hittas unga flickor mördade runt om i byn och Helens sjukliga matrona varnar henne henne att det förmodligen är hon som står på tur. Helen vill inte riktigt tro på matronans virriga prat men hushållet enas om att det är bäst att skydda henne med alla medel som står att finna. Snart befinner sig Helen i en turbulent mardröm där hon inte kan skilja vänner från fiender.
 
Helen och matronan
Filmens visuella sida får den att sticka ut rejält ur mängden. Jag tror aldrig att jag sett ett oväder som känns så ruskigt stämningsfullt. Det fullkomligen kryllar av snygga vinklar och skuggor. Det här är ett praktexempel på en film som utnyttjar den svartvita filmkonsten till fullo. 
Love in the air
Filmen i sig är väldigt skickligt berättad. Den enda nackdelen är att det blir en lite väl regelrätt whodunit där den ena misstänkta efter den andra måste uteslutas på ett klassiskt sätt. Jämför med samtida Spellbound där boven känns heeeeelt oväntad! The Spiral Staircase bjuder med andra ord inte på lika mycket mysterium men nog väl är det spännande och bitvis rätt otäckt. Skulle jag säga åt någon att se en svartvit film från den här epoken skulle jag gärna rekommendera The Spiral Staircase just för att den får med många av de idéer och det visuella språk som utmärker spänningsfilm från 40-talet. Mysrys är bra mys!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar